Baza wiedzy na temat Korneoterapii

Zaburzenia skórne wywoływane przez emulgatory

Stosowanie produktów zawierających nadmierne ilości tradycyjnych emulgatorów w swoim składzie może prowadzić do:

  • Usuwania lipidów z warstwy rogowej naskórka – niektóre emulgatory działają jak detergenty, wypłukując naturalne lipidy, co prowadzi do nadmiernej utraty wody i przesuszenia skóry.
  • Naruszenia struktury ceramidów i kwasów tłuszczowych – ceramidy to kluczowy składnik bariery skórnej – agresywne emulgatory mogą je degradować. To prowadzi do osłabienia funkcji ochronnej skóry i nadwrażliwości.
  • Powstawania efektu „piorącego” – po zmyciu kosmetyku emulgatory mogą usuwać również naturalne lipidy skóry. W efekcie skóra pozostaje bez ochrony, co sprzyja podrażnieniom.
  • Wzrostu TEWL.

Skutkiem długotrwałego stosowania emulgatorów mogą być zaburzenie funkcji barierowych skóry, a w efekcie: suchość, podrażnienia, pieczenie, co mylnie interpretowane jest jako alergie skórne. Poprzez powstałe podrażnienia skórne mycie staje się problematyczne, gdyż dochodzi do ciągłego osłabienia bariery skórnej.

Alternatywą dla stosowania tradycyjnych emulgatorów jest hydrolizowana fosfatydylocholina (PC), która jest biozgodna z błonami skóry, a co za tym idzie – nie wypłukuje naturalnych lipidów z naskórka i nie zaburza płaszcza hydrolipidowego.

Kategorie

Najnowsze wpisy

Scroll to Top